уторак, 15. март 2016.

REKOM ŽIVOTA

Baka Nada je živela preko puta nas. To je vedra stara žena, uvek nasmejana i vesela. Živela je sama, posto decu nije imala, a muž joj je preminuo pre dosta godina. Posle njega se nije udavala, nastavila je život sama. Dane je provodila na fakultetu jer tu je radila kao profesor književnosti, a slobodno vreme je provodila sa studentima ili sa svojim prijateljicama. Kada se penzionisala bilo joj je dosadno pa je počela da drži privatne časove.
Bila je rado viđena u komšiluku na kafi i "čašici" razgovora.
Baka iako je bila stara žena nije bila bolešljiva, naprotiv bila je to žilava starica. Godine je provodila u svakodnevnom radu sa đacima osnovnih i srednjih škola, sve dok jednog jutra staru ženu nije udario auto  ispred prodavnice u kraju gde je živela.
 Hitna je brzo stigla, baka je prevežena u bolnicu. U bolnici su zaključili da nije teško povređena, ali je jako ugruvana. Dali su joj lekove koje treba da pije i posle dva dana otpustili kući na kućno lečenje. Po nju su došle njene komšinice, jer nije imao ko drugi da dođe. Po izlasku iz bolnice starica je imala jake bolove u kičmi i nogama. Komšinice su dolazile pomagale, ali to nije bilo rešenje. Bliže rođake nije imala, a i ove koje je imala bili su daleko i zbog neredovnog održavanja veze  odrodili su se.
Baka Nada se odliči da ide u dom za stara lica. "Biće meni tamo dobro, ima ću puno vršnjaka, a vi ćete mi dolaziti u posetu" pričala je ona svojim komšinicama. Komšinice su je slušale i podržale u tome, jer iskreno rečeno drugog izlaza nije ni bilo.
Po dolasku u dom baka je vrlo brzo upoznala nove prijatelje. Druženje sa stanovnicima doma i nije bilo tako loše. Imali su dosata zajedničkih tema. Sa nekima više,sa nekima manje, ali su se lepo uklapali. Šelali su parkom, pili kafu ili čaj, čak su i igrali karte, šah...
Kada je loše vreme tada su boravili u zajedničkoj dnevnoj sobi sa društvenim igrama ili su gledali turske serije. Baka je volela da komentariše glumce "Vidi ove kako je zla, joj ko li te takvu rodi" na njene komentare su se svi smejali. Boravak u domu je bio lep, sem kada neki stanar doma premine to ih sve rastuži i podseti da ih sve ista sudbina čeka.
Baka Nada je imala i svoje verne komšinice i đake u poseti. Sve ih je dočekivala u svojoj sobici koja je bila lepo nameštena, čak ih je ponekada dočekivala sa kolačima koje je sama pravila. Možda to deluje tužno, ali život u ova četiri zida ne mora biti tužan i dosadan. Iza kapije doma i te kako teče život samo ako se malo potrudte videćete to i sami.